İnsanlık Tarihine Işık Tutan Karahantepe’de 2023 Kazıları Başladı!

Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde 3 ay sürecek 2023 kazı çalışmaları 40 kişilik ekiple başladı.

featured
Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde 3 ay sürecek 2023 kazı çalışmaları 40 kişilik ekiple başladı. ( Müslüm Etgü - Anadolu Ajansı )

Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Şanlıurfa’daki Karahantepe Ören Yeri’nde 3 ay sürecek 2023 kazı çalışmaları 40 kişilik ekiple başladı.

Şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içindeki arkeolojik alanda 2017’de başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş tespit edilen alandaki çalışmalarda bu yıl önemli bulgular elde edilmesi hedefleniyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Taş Tepeler Projesi çerçevesinde 2023 kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Bu yıl çalışmalara Şanlıurfa Valiliği ve kentteki belediyelerin önemli destek verdiğini anlatan Karul, şöyle konuştu:

“Bu durum, bizim olanaklarımızın artması anlamına da geliyor. Böylelikle burada daha efektif çalışma yapmamıza olanak sağlanıyor. Çalışmalarımız yaklaşık 3 ay sürecek. Planlamasını yaptık ve bu Taş Tepeler Projesi’ndeki bütün kazılar için geçerli. Karahantepe’de 40’a yakın kişi çalışıyor. Taş Tepelerin tamamında ise bu sayı 70’i buluyor. Tabii bu sürenin tümü için geçerli değil. Belirli dönemlerde sayımız azalacak, belli dönemlerde artacak. Yaz aylarında Şanlıurfa’da bir arkeoloji grubunun, büyük bir kalabalığın, bilim insanlarının bir araya geldiği ve bunun bir nevi çok hızlı, yoğun, etkin bir bilgi üretiminin gerçekleştiği şeklinde yorumlamamız doğru olur.”

Karul, bölgedeki kazıları çok önemsediklerine dikkati çekerek, 12 bin yıl önceye uzanan ilk köylerdeki arkeolojik kazıların Şanlıurfa’nın uygarlık tarihine yaptığı katkıyı da gözler önüne sermesini öngördüklerini kaydetti.

İnsanlık Tarihine Işık Tutan Karahantepe’de 2023 Kazıları Başladı!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!