Şanlıurfa’da Korkutan Tablo: Okuma Oranının En Düşük Olduğu İl!

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 97,6'ya yükselirken, ortalama eğitim süresi en yüksek olan il Ankara oldu. Şanlıurfa ise en düşük il olarak ikinci sırada yer aldı.

featured

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 97,6’ya yükselirken, ortalama eğitim süresi en yüksek olan il Ankara oldu. Şanlıurfa ise en düşük il olarak ikinci sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı ulusal eğitim istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, 25 yaş ve üzerindeki ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunlarının oranı 2008’de yüzde 9,8 iken geçen yıl yüzde 23,9’a yükseldi. Aynı yaş grubunda ilkokul ve üzeri eğitim seviyelerinden mezun olanların oranı ise 2008’de yüzde 81,1 iken 2022’de yüzde 92,5 olarak hesaplandı.

25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresi 2011’de 7,3 yıl iken, 2022’de yüzde 26 artış göstererek 9,2 yıla yükseldi. Kadınlarda ortalama eğitim süresi 8,5 yıl iken, erkeklerde bu süre 10 yıl olarak kaydedildi.

“Cinsiyet oranı” olarak adlandırılan kadınların ortalama eğitim süresinin, erkeklerin ortalama eğitim süresine oranı ise 2011’de 0,78 iken, her yıl artarak 2022’de 0,84’e ulaştı.

2022 yılında 25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresinin en yüksek olduğu il, 10,6 yıl ile Ankara oldu. İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir, sırasıyla en yüksek eğitim süresine sahip diğer iller olarak takip edildi.

En düşük ortalama eğitim süresine sahip il ise 7,2 yıl ile Ağrı oldu. Şanlıurfa, Van, Muş ve Kastamonu da en düşük eğitim süresine sahip iller arasında yer aldı.

Kadınlarda okuma yazma bilen oranının en yüksek olduğu iller yüzde 98,4 ile Antalya ve Çanakkale olurken bu illeri İzmir, Denizli ve Muğla takip etti. Söz konusu oranın en düşük olduğu il ise yüzde 89 ile Mardin olarak belirlendi. Bu ili Şanlıurfa, Ağrı, Siirt ve Iğdır izledi.

Erkeklerde ise okuma yazma bilen oranının Türkiye’de iller arasında belirgin bir fark göstermediği tespit edildi.

Şanlıurfa’da Korkutan Tablo: Okuma Oranının En Düşük Olduğu İl!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!