Yapay Zekayı Gelecekte Kontrol Etmek Mümkün Mü?

Tesla CEO’su Musk, yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istiyor.

featured

Tesla CEO’su Musk, yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istiyor.

Bir oyunla insanların hayatına giren, bireyler tarafından algoritmalarla yönlendirilen yapay zekanın gelecekte kontrol altında tutulup tutulamayacağı tartışılıyor. İnsanlar adına karar veren yapay zeka teknolojilerinin etik değerler dışında doğrudan tehdit olup olmayacağı ise bilinmiyor.

İnsanlar, günlük hayatta sohbet robotları, otonom araçlar ve sesli komutla çalışan dijital asistanlarla aslında sadece “dar ve zayıf yapay zekayı” kullanıyor.

Yıllar içinde algoritmaların, “süper zeka” noktasına ulaşmasıyla gelecekte insanı taklit etmekten öteye gidip gitmeyeceği tartışma konusu.

Yapay zekanın zamanla insan zekasının üstüne çıkması kimi uzmanlara göre insanlık için olumlu bir tablo çiziyor kimi uzmanlara göre ise bir felaketin başlangıcı olarak görülüyor.

Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istiyor.

Almanya’da yapay zekanın toplum üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan ve Dijital Dönüşüm alanında Hamburg Üniversitesinde ders veren Dr. Wilhelm Bielert, bu konuya dair bilinmeyen en büyük meselenin “süper yapay zeka” olduğunu belirtiyor ve bu kavramın insan zekasını aşan, hala büyük ölçüde spekülatif ve alanın uzmanları arasında tartışmaya açık olduğunu ifade ediyor.

Yapay zeka teknolojisinin, böyle bir sistem geliştirmesinin mümkün olabileceğini belirten Bielert, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğinin ve sonuçlarının ne olacağının belirsizliğine dikkati çekiyor.

Günümüzde, algoritmaları insanların tasarlayıp programladığına işaret eden Bielert, gelecekte yapay zekanın kendi kendine komut verebilme ihtimalinin ve yapay zekanın bir canlı gibi hareket etmesinin tartışma konusu olduğunu kaydediyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ ise bilgisayar teknolojisinin, bir gün “süper zeka seviyesine geçtiğinde, dünyayı baştan aşağı yeniden dizayn etmek isteyebileceğini” savunuyor.

Türkbağ, “Tekillik denmesinin sebebi şu; bugüne kadar hiçbir örneği yok, daha önce yaşanmadı böyle bir şey. Tarihte hiçbir şekilde örnek alınacak benzetme yapacağınız bir kesitiniz yok çünkü böyle bir şey yok. Bunun adı tekillik ve tekillikten herkes korkuyor.” dedi.

Yapay Zekayı Gelecekte Kontrol Etmek Mümkün Mü?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!