Hamilelik döneminde oruç tutmak zararlı mı, oruç tutmak bebeğe zarar verir mi gibi sorular birçok gebenin kafasını karıştırır.
Gebelerin merak ettikleri konulardan birisi de Ramazan ayında oruç tutup tutamayacaklarıdır. Gebelerin kafasını karıştıran bir konu olan oruç hakkında birçok yerde sıklıkla tartışmalara rastlanabilir. Hamilelik döneminde oruç tutmak zararlı mı, oruç tutmak bebeğe zarar verir mi gibi sorular birçok gebenin kafasını karıştırır.
Gebe kadınlar hekim kontrolünde oruç tutmalıdır.
Gebelik öncesi kilosu normalin altında olan annelerde, riskli gebeliklerde, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ihtimali bulunan annelerde oruç tutmak oldukça riskli olabilir. Bu nedenle oruç tutmak isteyen anne adaylarının kadın doğum uzmanlarına danışarak hareket etmeleri iyi bir tercih olacaktır.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Deniz Çokay yaptığı açıklamada;
Bugün gebelik ve oruç ile alakalı hastalarımızın aklında olan sorulara bilimsel veriler ışığında cevap vermek istiyorum.
“Literatür kaynaklı veriler ışığında tansiyon veya şeker ile komplike olmuş gebeliklerde oruç tutulmasını veya katı diyetleri kesinlikle önermiyoruz. Bununla beraber sağlıklı gebeliklerde de yapılan çalışmalarda ay ay yani mevsime göre değişmekle beraber gebeliklerde gebeliğin sonuçlanması ile alakalı olarak anne karnında ölüm riski olmamakla beraber bebeğin kilo artışında azalma suyunda azalma olabilmektedir. Uzun vadeli çalışmalarda oruç tutması çocuğun boyunun bir santimetre daha kısa olmasına sebep olabilir. Bunun dışında sağlıklı olmayan beslenme hem anne karnında gelişme hem de yaşam boyu gelişimde olumsuz etkileri olabileceğini biliyoruz. Biz herhangi bir sağlık problemi olmayan oruç tutmak isteyen tüm gebelerin alanında uzman bir hekimle görüşmesini ve takipleri aksatmamasını istiyoruz” dedi.
Yorumlar kapalı.