Hasar Gören Tarihi Yapılara Güçlendirme Çalışmaları Yapılıyor!

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Şanlıurfa'daki tarihi camiler de büyük hasar gördü.

featured

“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Şanlıurfa’daki tarihi camiler de büyük hasar gördü.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçe sınırları içerisinde yer alan tarihi Hüseyin Paşa Cami (Karameydanı Cami) depremler sonucu hasar gördü. Oluşan hasar sonucunda camide ekipler tarafından güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Güçlendirme çalışmaları sonrasında Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınacak izinle camide restorasyon çalışmaları başlayacak.

Hüseyin Paşa Cami, Kara Meydanı semtinde, yolun ortasındadır. Cami, 1728 (hicri 1141)’de Urfa valisi olan Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kitabesine göre; Merhum Ali Paşa’nın bu camiyi tamir ettiği belirtilmiştir. Kitabenin altında tarih yoktur. Son mısradaki “esas-ı azim” kelimesinin harfleri hicri 1142 (miladi 1729) yılını vermektedir. Öte yandan Yusuf oğlu Darendeli Hüseyin Paşa Vakfiyesi’nde Urfa‘nın Karameydanı isimli mahallesinde bir cami yaptırdığını ve tamir ettirdiğini bildiriyor. Bu bilgileri veren vakfiye hicri 1141 (miladi 1728) tarihlidir.

Anlaşılan odur ki; Urfa Valisi Darendeli Hüseyin Paşa kitabeye kendi adını yazdırmamıştır. Cami mimberinin kapısı üzerinde hicri 1297 (miladi 1878) yılı kaydedilmiştir. Bunun da mimberin tamir tarihi olduğu kabul edilmektedir.

 Hasar Gören Tarihi Yapılara Güçlendirme Çalışmaları Yapılıyor!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!