Depremde Psikolojik İlk Yardım!

Kahramanmaraş merkezli olan ve "Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen yıkıcı 2 büyük deprem sonrasında yaşanan psikolojik ilk yardımı Psikolog Funda Çakmaklı kaleme aldı.

featured

Kahramanmaraş merkezli olan ve “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen yıkıcı 2 büyük deprem sonrasında yaşanan psikolojik ilk yardımı Psikolog Funda Çakmaklı kaleme aldı.

Türkiye tarihinde kayıtlara geçen en büyük ikinci deprem olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depreminde etkilenen 10 il insanları derinden etkilemiştir. Bu etkiyle birlikte bireyler fizyolojik ve psikolojik açıdan sarsmıştır.

Bu dönemde psikolojik destek sağlıklı olmayabilir ihtiyaç duyulan nokta psikolojik ilk yardımdır. İnsanların ilk olarak güvenli bir şekilde fiziksel ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Psikolojik ilk yardım nedir?

Öncelikle bur bir terapi süreci değildir. Hayatın kaybedilmesini daha kötüye gitmesini engellemek için yapılan ilk müdahaledir. Kişilerin duygularını dışa vurmalarına yardımcı olabilir.

Psikolojik ilk yardım çocuklara nasıl uygulanmalıdır?

ilk olarak etkili iletişim kurmak bu aşama önemlidir, bu iletişim yalın olmakla birlikte anlaşılır ve empatik bir yaklaşımla sağlanmalıdır. Çocukların yönelttiği sorulara geçiştirmeden gerçekçi bir açıklamaya yanıt verilmelidir.

İkinci adım olarak öykü kullanmak düz bilgi verir öykü durumu tamamlayıcı olabilir. Öykü sonrasında ise çocuğa resim çizdirmek olay örgüsünün anlaşılmasına yardımcı olacaktır çizilen resim negatif bir yansıtma sağlıyor ise hikaye tekrar anlatılarak örüntünün değişmesine yardımcı olabilir.

Üçüncü adım olarak doğal iyileştiricileri kullanmak çocuk da yaşanan olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Bu iyileştirmeler oyun yoluyla sağlanabilir.

Bakım verenlerin çocuklara yaklaşımı nasıl olmalıdır?

Çocuklara yaklaşırken sakinliğinizi korumanız önemlidir.

Yaşanılanlar, hissedilenler çocuğa yalın ve sade bir dille anlatılmalıdır.
Güvende olmaları ve zarar görmemeleri için gereken özenin gösterildiği hissettirilmelidir.
Soru sormalarına izin verilmeli ve tüm sorularına dikkatlice cevap verilmelidir.
Duygularına anlayış ve saygı gösterilmelidir.

GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE…

Depremde Psikolojik İlk Yardım!

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Urfa Bugün ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!